JQJH 60t 80t 100t 150t 150t Mostni kran za izgradnju puteva i mostova

JQJH 60t 80t 100t 150t 150t mostovi za montažu mosta za izradu mostova i mostova Pregled: Izborni mostovi mosta čine prefabrikovane grede postavljene na montažnim stubovima. Kran-mašina za montiranje mosta spada u kategoriju dizalica, jer je njegova glavna funkcija ...
Chat Sada

Detalji o proizvodu

JQJH 60t 80t 100t 150t 150t kran za montiranje mostova i mostova
Pregled izbora mosta:
Izborni most za most postavlja montažnu gredu postavljenu na montažne stubove. Kranska mašina za montiranje mosta spada u kategoriju dizalica, jer je njegova glavna funkcija podizanje greda, a zatim se transportuje do položaja, a zatim se spusti. Na putu, željeznička orbita, za čitav raspon postavljanja malog prečnika mostogradnja. Zbog visoke efikasnosti montaže mosta, u standardnom dizajnu kineskog željezničkog mosta, i više da ga smatramo principom dizajna. Njeno telo je veliko, izvan granica željezničkog transporta, da se raspadni transport, stigne na lokaciju, a zatim se montira za korištenje.

Kina ima tri vrste stojećih mašina za postavljanje mostova, koji se koriste za postavljanje armiranog ili prednapregnutog betonskog greda:
Mašina za postavljanje jedne nosače
Jedna od mostova za izgradnju mosta, nosač je kutna greda, prednji produžetak, ispred njega ima preklopnu kolonu (sastavljena je od lijeve i desne noge). Mašina se može nositi u stanju bez opterećenja u most, a onda prednja kolona ravna, podržana na prednjem štapu. Kad se okvir (ili čitav zrak) pomera duž strijele, stub je blizu jednostavno podržanog greda. Most, vazduhoplov se može nositi u stanju bez opterećenja mosta, prvo morate koristiti specijalnu graničnu graničnu kranu od željezničkog autobusa do vozila specijalnih transportnih snopa, a zatim i sijalicu i mašinu za mostove. bita, sa mostom u dizalici mosta na dva viseća greda će biti podignuti gred, duž ruke ispred linije, stigao je do mostnog greda. Da bi se prilagodio krivini mosta, ruka mašine može biti mala količina zamaha u horizontalnoj ravni. Metoda greda u položaju je ista kao mašina sa dvostrukim konzolama (pomeranje zraka ili biranje). Prednosti mašine su: da otkažete balansnu težinu, više ne treba da gurne lokomotivu, da greda ne mora da premosti vilicu, stepen mehanizacije, poboljšavaju se bezbednosni učinci. Podizanje 130 tona pobjedničke vrste mostičke mašine jeste slučaj.

11(001).jpg

II. Dvostruki konzolni most Montažna mašina
Jedna od mostova za izgradnju mostova, ranije je tip sovjetske upotrebe. Godine 1948. uvođenje njegovih prednjih i zadnja ruka su čelične grede, visine 45 tona i 80 tona dva. 50 godina, oružje okvira, podizanje razvoja na 130 tona.
Ovaj tip mašine za premošćavanje ne može biti sam, treba koristiti lokomotivni pritisak. Podlaktica koja se upotrebljava da visi snop, balans zadnje ruke, prednja i zadnja ruka ne mogu da se okreću u horizontalnoj ravni. Kada se koristi most, često je neophodno koristiti specijalno 80-tonsko ravno vozilo za transport zraka pod kukom podlaktice mostičke mašine (pod nazivom "feed beam") za podizanje vilice; line. Kada mašina sa mostom podiže gred, osovina se povećava, a novi nasip mosta je relativno mekan. Zbog toga je neophodno preduzeti mjere armiranja za kranske dijelove dizalice mosta.

22.jpg

III: Dvostruka greda Erection Crane Machine:
Hongqi tip mašina za mostove i mašina Liaoyuan tipa most je takva vrsta, podizna težina je 130 tona. Bum je sastavljen od levog i desnog dva boksera, dva greda kroz trup i prednjih i zadnjih krajeva. Na oba kraja su preklopljene noge koje se sastoje od dve noge. Crvena zastavica tip dva greda na udaljenosti od 3,4 metra, u poređenju sa preiri tipom 4,8 metara. Postoje dva trussa preko kutija nosača i mogu se voziti uzdužno duž rupe. Kran-nosač se postavlja na truss i može da ide duž boksa. Greda (ili čitav zrak) koja se postavlja može se direktno poslati u zadnju ručicu mostičke mašine pomoću železničke kočnice. Nakon podizanja dizalice sa kranom, kočnica se pomera unapred sa trusom i potom pređe Bit. Kako bi se prilagodio krivini zraka, prednje i zadnje ruke mogu da se okreću u horizontalnoj ravni; postaviti kad film ne mora da pomera zupčastu gredu ili ne postavlja snop, kada se pravac zraka, puta, greda može postaviti na mesto; "feed greda" ne treba viljuškasti most ili posebni nosač snopa.
Nakon što je snop odmah postavio stazu, mašina za premošćavanje može nastaviti da se kreće napred. Nakon što su dve mašine za premošćavanje uglavnom sposobne da montiraju montirane šine, tako da greda ne radi zbog polaganja staze prouzrokovala kašnjenja.

33(001).jpg

Hot Tags: JQJH 60t 80t 100t 150t mostni kran za izgradnju puteva i mostova, Kina, fabrika, proizvođači, dobavljači, napravljeni u Kini

Upit

You Might Also Like